Book dit ophold

Ankomst
16. sep
2019
Ændre dato
Afrejse
17. sep
2019
Ændre dato
Kok.jpg
Vin.jpg
Snack.jpg
Slotmedlåge.jpg
Vinhældes.jpg
chokohjerter.jpg

Vinkortet

Hent vores vinkort her.

 

Vi giver dig nedenfor her lidt gode råd og inspiration til, hvordan du finder den optimale vin til middagen ud fra smagskomponenterne salt, syre, sødme og bitterhed, og hvordan den skal serveres.

En ret skal have en vis balance omkring salt, syre, sødme og bitterhed, som kokken sammensætter ud fra hans eller hendes vidensbibliotek og praktiske erfaring. Tilsvarende er det for en tjener. Der ligger studier og træning bag en vinkyndig tjener.

Nu behøver man jo ikke at være kok, for at kunne lave et godt måltid mad, og man behøver heller ikke at være vintjener for at kunne finde en dejlig vin til at ledsage maden. Med nogle små tips og tricks kan man nå et godt stykke vej.

Salt

Salt i maden ledsages bedst af hvide eller rosevine, med en vis druesødme. Druesødmen møder salt mad på smukkeste vis. Med salt i maden, mener vi decideret salte retter som røgvarer og skinke.

Til meget salte retter, fungerer rødvin ikke. Rødvinens garvesyre og det salte køkken kan ikke forenes, og hvis man er rigtig uheldig, får vinen en træls metallisk smag. 

 

Bittert

Bitterhed kan være lidt svært at parre med en vin. I mange år mente man at en spise som asparges ikke kunne ledsages af vin pga. af dens kombination af bitterhed og syre.

Det har dog vist sig, at en Riesling har de fornødne kompetencer til at matche asparges på bedste vis. Rent teknisk er det sådan, at bitterhed i maden mindsker syren i vinen. Derfor er en Riesling, som er en syrerig vintype, et godt valg. Ligeledes forøger bitterhed i retten sødmen og bitterheden i vinen.

Servering af vinen

Det er meget almindeligt, at hvidvin bliver serveret for koldt og rødvin for varmt. Men prøv engang først at drikke en tår af din hvidvin iskold og efterfølgende lad den stå og blive lidt mere tempereret for så at opdage hele den vifte af duft og smagsnoter, der viser sig.  

Mousserede vine     
Søde hvide dessertvine  
Lette hvidvine             
Portvin          
Lette rødvine som Beaujolais   
Fin Bourgogne med alder    
Rød Bourgogne         
Bordeaux vine og lignende typer   
9 - 12°C
9 - 12°C
12 - 14°C
14°C
14 - 16°C
16 - 18°C
16 - 18°C
18 - 20°C

 

Champagne tåler fint at blive serveret et par grader for koldt, da temperaturen i glasset hurtigt stiger lidt.

Dekantering

Nogen har nok prøvet at åbne en flaske vin umiddelbart før middagen og efterfølgende erfaret, at vinen var bedst ved middagens afslutning. Man dekanterer (omhældning af vinen) primært for to ting; for bundfald og for iltning af vinen.

Vine, der bliver dekanteret for bundfald, er oftest ældre vine, der skal behandles med forsigtighed. Lad vinen stå lodret et par dage for at få al bundfaldet samlet i bunden. Tag derefter en karaffel med en lille overflade, omhæld vinen forsigtigt, evt. over et stearinlys, så du kan se, når der kun er bundfaldet tilbage. Det er vigtigt at disse vine ikke får mere ilt end højst nødvendigt, da vinen i så fald nemt kan miste al sin kraft og karakter. Omvendt er det med unge vine, dvs. vine der er yngre end 5 - 6 år. De må gerne komme i en karaffel med stor overflade, gerne "plasket i" så de får et ordentlig skud ilt og blødgøre tannin i smagen. Er der tvivl om vinen skal dekanteres, så prøv at smag på den først.

På hvidvinssiden kan man vinde gode point på oplevelseskontoen ved at dekantere vine af Chardonnay.

Book et ophold på Hindsgavl Slot

Book nu